Blue Flower

 

Travel bugs (vrij vertaald: “Reiskevers”) zijn van cache naar cache reizende voorwerpen die op internet gevolgd kunnen worden. Het leuke hieraan is dat je deze voorwerpen op een missie kunt sturen en dan hopen dat deze missie uitgevoerd gaat worden. Elke Travel Bug (of kortweg TB) heeft een uniek registratienummer (“Tag”) zodat deze te volgen (“Tracken”) is. Een Tag kan voor weinig geld eenvoudig via internet gekocht worden. Daarna kan deze tag vastgemaakt worden aan het voorwerp om dan aan de wereldreis beginnen.

De reis begint door de TB in een cache te leggen en dit te loggen op het internet. Iedereen die vervolgens deze cache vindt, kan de TB meenemen, maar dit hoeft natuurlijk niet. Tijdens het loggen van de TB ziet de vinder de opdracht van deze travel bug. Vervolgens legt de vinder deze travel bug weer in een volgende cache waarbij die dan een bijdrage levert voor de missie of als die er niet is voor de verdere reis.

Het voorwerp waaraan de tag bevestigd is, is vaak een poppetje een ander klein stukje speelgoed. Het moet ook vrij klein zijn anders past het niet in de meeste caches. Een bijzondere vorm van een travel bug is een zogenaamde geocoin. Deze muntvormige TB bevat zelf de tag zodat er geen ander voorwerp aan vast gemaakt is.

Ik heb zelf momenteel één travelbug in omloop. Deze bug “TeunGijs”, is genoemd naar mijn kinderen, en is in oktober 2008 op reis gegaan. De missie van “TeunGijs” is om naar Hollywood (LA, California) te reizen en dan vervolgens met het Hollywood Sign (dit zijn de grote letters in de bergen met de tekst “Hollywood”) op de foto te gaan. Vervolgens moet de bug weer terug naar Nederland. Onderweg is het leuk om zoveel mogelijk foto’s met de bug erop te maken.

De bug is gestart in Afferden en bevindt zich op het moment van schrijven (feb 2017) al ruim 5 jaar in Hollywood. De vinder heeft mij destijds per mail beloofd dat hij de foto’s zal maken, maar dit is helaas nooit gebeurd en ik ben bang dat de missie hiermee gestrand is...

De missie is dus wel grotendeels volbracht! Het is leuk om te kunnen volgen waar deze bug zoal geweest is. Na wat omzwervingen in Nederland is die naar Amerika gegaan in de buurt van Salt Lake City. Vervolgens is die na een tijdje naar Hawaï gegaan om vervolgens terug te keren naar Nova Scotia in Canada.  Vanaf daar is deze dwars door Canada gegaan om uiteindelijk in Los Angeles te eindigen. Zie onderstaand kaartje van de reis tot juni 2011. De bug heeft dan al 28439 km afgelegd en slechts in 31 caches gezeten!!!

Het complete logboek van “TeunGijs” is hier te lezen.