In juli 2008 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met Geocaching en het geocache virus heeft me meteen gegrepen. Geocaching is een hightech schattenjacht die over de hele wereld wordt gespeeld met behulp van GPS-apparaten en internet. Het basisidee is om buiten op een bepaalde locatie, verborgen “schatten” te vinden, die geocaches worden genoemd. Om deze geocaches te kunnen vinden heb je internet nodig. Na het vinden van de “schat” (cache of stash in het engels) wordt de ervaring van het vinden online gedeeld met anderen.
Geocaching is een relatief jonge bezigheid en werd mogelijk gemaakt door het uitzetten van de “Selective Availability” (oftewel een bewust toegevoegde afwijking) van het Global Positioning System op 1 mei 2000. De eerste gedocumenteerde cache is geplaatst op 3 mei 2000. Daarna is het van oorsprong Amerikaanse spel heel snel verspreid over alle continenten. Er zijn nu zo’n 1.5 miljoen caches wereldwijd beschikbaar waarvan zo’n 13000 in Nederland. In het begin bestond de schat uit een container of doos met een inhoud variërend van 0.1 tot 20 liter. Tegenwoordig zijn er diverse varianten mogelijk.
Wat is nu het leuke van geocachen?
Je komt op plaatsen waar je normaal niet snel zult komen en is dus een leuke manier om dichtbij of ver weg gelegen plekken te verkennen. Daarnaast kun je het koppelen aan wandelen, fietsen, vakantie, dagtripjes of andere buitenactiviteiten. Via internet kun je daarna de ervaring delen door een “log” achter te laten van de gevonden geocache, of niet gevonden cache, want dat gebeurd ook!
Door eerst deze ervaringen van bezoekers te lezen van geocaches die je wilt gaan zoeken kun je dus al van te voren een indruk krijgen van hetgeen je te wachten staat. Ook kun je op basis van die berichten beslissen of je wel of niet die geocache wilt gaan zoeken.
Wat is nu een geocache?
De eenvoudigste geocache bevat een logboek of een vel dat je kunt tekenen. Een cache kan ook ruilvoorwerpen bevatten, maar de reis om de geocache te vinden is vaak de grootste beloning. Het is de bedoeling dat als je wat uit de cache haalt, er ook weer wat instopt. De lokatie van geocaches kan van alles zijn, je kunt het zo gek niet bedenken of er kan wel een cache geplaatst worden of misschien wel al zijn! De caches moeten echter wel zonder speciaal gereedschap te vinden zijn; je hoeft niet te graven of iets dergelijks. Soms kan een prikstok handig zijn…
Geocaching is een dus een avontuurlijk spel en ook heel leuk om met kinderen te doen. Hieronder is een korte video weergegeven over geocaching van de Geocaching Website.