Blue Flower

Mijn tweede grote project met de Raspberry Pi was XBMC (X-Box Media Centre) of Kodi zoals het vanaf 2015 voortaan heet. Ik heb jaren geleden mijn muziekcollectie gedigitaliseerd en op de PC gezet. Daarna heb ik ervoor gekozen om de muziek op een NAS (Network Attached Storage), een harde schijf die aan je netwerk hangt, centraal in huis beschikbaar te maken. Via een mediaspeler of tegenwoordig via een smart TV is dit geluidsmateriaal (en inmiddels ook beeldmateriaal) dan af te spelen. Toch ben ik er nooit helemaal tevreden over geweest omdat je vaak dan de TV aan moest zetten om te kunnen selecteren wat je via de mediaplayer kunt afspelen. Afspelen via de PC / Tablet / Smartphone gaat natuurlijk wel, maar dan heb je het weer niet uit de speakers van je audio installatie komen. Voor mijn gevoel was het allemaal 'net niet'.

Daarom heb ik in 2014 besloten om een Raspberry Pi in te gaan zetten als mediaspeler en daar heb ik geen moment spijt van gehad. Deze Pi hangt via HDMI aan mijn audio installatie en die is weer via HDMI aan de TV gekoppeld zodat ik zowel beeld als geluid van de Pi kan gebruiken. Zoals reeds eerder verteld is de software die de Pi gebruikt gratis te downloaden en te gebruiken en heb je heel veel keuze. Je kunt naast je eigen muziek ook gebruik maken van internet radio en van ontelbare TV toepassingen voor Kodi. Vanwege de beperkte rekenkracht moet je vooral qua beeld natuurlijk geen wonderen verwachten van de Raspberry Pi, maar daar heb ik deze ook niet voor nodig, want dat doe ik met m'n 'gewone' mediaspeler. Ik gebruik Kodi voornamelijk om naar CD's, Internet Radio of andere 'PlayLists' te luisteren en dat gaat daarmee perfect.

De bediening gaat via de smartphone, tablet of PC en kan via zowel een webserver als via een speciale gratis app 'Yatse' en dit werkt perfect. Als je de muziek goed hebt "getagged" (van de juiste info hebt voorzien) en zelfs de albumhoezen hebt opgenomen in de MP3tag, dan is de selectie van muziek een lust voor het oog en op heel veel manieren mogelijk; via titel, artiest, jaar, genre, laatst toegevoegd, laatst afgespeeld etc. etc.

Kodi kan op meerdere manieren op je Raspberry Pi geïnstalleerd worden via kant en klare images. De bekenste 2 zijn RASPBMC en OPENelec, beide hier te vinden. Ik gebruik de laatste omdat (volgens de diverse fora deze net iets beter zou zijn). Je kunt XBMC/Kodi helemaal finetunen met addon's zoals jij dat wilt, ook kun je diverse uitbreiding downloaden of kopen zodat je ook uitzending gemist en dat soort zaken kunt bekijken. Dus als je nog geen smart TV hebt, dan is Kodi in combinatie met een Raspberry Pi een hele eenvoudige manier om deze alsnog smart te maken, en wellicht een stuk goedkoper omdat je ook hier weer voor rond de €50,- klaar bent.

Zeker nu de Raspberry Pi model 3 zijn intrede heeft gedaan die weer sneller is constateer ik dat Kodi hier soepel op draait en met gemak HD materiaal kan streamen. Ik zit er al aan te denken om hier nog een Pi model 3 voor aan te gaan schaffen en de overgebleven Pi ga gebruiken voor andere doeleinden. Ik heb nog ideeën genoeg en anders vind ik ze wel!!!