Blue Flower

 

Nadat ik een aantal caches had gezocht en de smaak te pakken had gekregen was het natuurlijk tijd om er zelf eentje te gaan plaatsen. Na flink wat speurwerk op internet was ik erachter gekomen dat hier toch nog wel het een en ander bij komt kijken. Het belangrijkste is dat je toestemming hebt van de grondeigenaar waar je de cache wilt verstoppen. Als je dit niet weet dan zul je toch op de een of andere manier hier achter moeten komen want zonder toestemming (en dit wordt geverifieerd!) worden de caches niet geplaatst op internet. Om de grondeigenaar te achterhalen kun je het beste starten bij de gemeente. Een mail naar de gemeente geeft meestal binnen een paar dagen uitsluitsel.

Wat verder belangrijk is, is dat je er goed over nadenkt welke soort cache je wilt en wat je de toekomstige vinders wilt laten zien. Daarnaast blijf je eigenaar en dus verantwoordelijk voor de cache en heb je de morele plicht deze te onderhouden. Potentiële vinders lezen vaak vooraf de logs van anderen en als blijkt dat een cache niet of slecht wordt bijgehouden dan zul je dit snel terugzien en dat heeft dan weer invloed op het aantal mensen die jouw cache uitkiezen.

Ik heb tot nu toe 2 caches verstopt in de omgeving waarvan er één helaas ruim 2 jaar ontoegankelijk was door werkzaamheden bij een van de waypoints. Vooral in mijn eerste cache, "De Kwen" heb ik veel werk gestopt. Ik wilde de mensen iets laten zien van de prachtige natuur in de omgeving en heb zodoende gekozen voor een multi cache variant waarbij alle waypoints (behalve natuurlijk de locatie van de cache zelf!) vooraf bekend zijn en je dus alle punten vooraf in je GPS kunt laden. Hierdoor heb je onderweg geen rekenwerk en kun je lekker doorlopen. Ik heb gekozen voor een ronde van zo'n 5 km dwars door de bossen bij Afferden die een aantal leuke (hoogte)punten laat zien.

Tijdens het uitzetten van zo'n route moet je meerdere malen de waypoints bepalen met je GPS om een zo goed mogelijk plaatsbepaling te kunnen doen. Door dan uiteindelijk de gemiddelden van deze coördinaten te nemen krijg je een goed beeld omdat dan ruis en andere storende invloeden uitgemiddeld worden. Ook heb ik in een vroeg stadium contact gezocht met Staatsbosbeheer en uiteindelijk zelfs met de boswachter erbij, de uiteindelijke verstopplaats bepaald, om te voorkomen dat je onbedoeld schade aan de natuur aanbrengt. Ik had geen idee hoeveel mensen er op af zouden komen want je weet niet hoeveel mensen zich met geocaching bezighouden.

Nadat ik alles klaar had en de cache op internet had vrijgegeven was de belangstelling overweldigend! Binnen een week waren er al 10 cachers op af gekomen. Binnen een maand al 25 en de teller stond in juni 2011 al op ruim 320. In april 2015 is "De Kwen" al ruim 700 gevonden en begin 2017 al bijna 900 keer! Ook het aantal foto's die de mensen maken en plaatsen bij het logboek is groot. De positieve verhalen die ik lees over de cache, je krijgt als eigenaar een mailtje met daarin de logtekst, geven dan een goed gevoel en je weet dan ook dat je het niet voor niks hebt gedaan.

Er is ook een waarderingssysteem in het leven geroepen middels het toekennen van "Favorieten". Dit toekennen van "Favorieten" kan iedere geocacher doen als deze een aantal caches gevonden heeft en geeft zodoende dus aan in hoeverre de cache gewaardeerd wordt. Het aantal toegekende "Favorieten" is echter alleen maar zichtbaar als je bent ingelogd op de Geocaching Website. "De Kwen" had begin 2017 al ruim 160 Favorieten te pakken. Voor mezelf weegt het aantal favorieten dat aan een cache is toegekend altijd mee bij het uitzoeken van caches. Met name als ik op vakantie ben zoek ik altijd naar caches met veel favorieten omdat je dan vaak de leukste dingen te zien krijgt. Je komt dan als toerist op plaatsen waar je anders niet snel zult komen omdat de caches door lokale mensen gelegd zijn en die weten heel goed wat wel en niet de moeite waard is om te laten zien. Hieronder een foto met het uitzicht vanaf een cache in Slovenië.

 Uitzicht over Piran in Slovenië tijdens vakantie 2013.

Na het succes van de eerste cache heb ik een tweede cache geplaatst bij het sluizencomplex Afferden - Sambeek genaamd "De Stuw". Dit is ook een multi cache, maar dan een hele korte. Inmiddels staat de teller al op 5 caches en loop ik alweer een tijdje rond met het plannen voor een nieuwe cache die het succes van de eerste op zijn minst moet evenaren. Ook hier is dus weer een gedegen voorbereiding voor nodig.

 

Als je meer wilt weten over geocaching, schroom dan niet om contact met mij op te nemen...